Tijdens het laatste Vrijdagmiddagcafé raakte ik met een van de communityleden aan de praat over muziek. Hij wees me op een maandelijkse jamsessie van jazzmuzikanten in Wageningen, waar hij zelf al 15 jaar aan meedeed als bassist. Als liefhebber van jazz (ik claim geen expert te zijn), was mijn interesse direct gewekt. Live muziek is iets heerlijks om bij te zijn. De beheersing van het instrument, de atmosfeer, het plezier op het podium en de flow van improvisatie van goed op elkaar afgestemde muzikanten is een genot om naar te kijken en te luisteren.

Dus besloot ik in mijn luxe voorjaarvakantie (ik ben docent op het HBO) een avondje live jazz bij te wonen. De muzikanten waren nog aan het opbouwen, maar de sfeer van een avondje muziekmaken zat er al goed in. Ik zag mijn stadsgenoot al staan achterin het café, al pratend met een mede-muzikant. Enthousiast werd ik aan hem voorgesteld en met een kop koffie stond ik aan de bar te wachten op de start. Mijn stadsgenoot zou ergens op de avond een paar nummers meespelen. Op een flipoverbord stond met viltstift de setlist geschreven en ieder die een nummer wilde spelen, voegde een titel en zijn of haar naam toe.

Bij het spelen van de eerste noot waande ik me in een jazzclub ergens in New York. Zwoel, relaxt en met zichtbaar gemak speelden de muzikanten het ene na het andere nummer, elkaar steeds afwisselend en met dan weer blazers, dan weer gitaristen op het podium.

Halverwege de avond was het de tijd voor mijn stadsgenoot. De Blue Bossa werd ingezet, een van de bekendste bossa nova-nummers, maar niettemin een pareltje om naar te luisteren. Zijn vingers gleden over de hals van de (geleende) basgitaar. Je kon er niet bij stil blijven staan. De Zuid-Amerikaanse vibe deed me de koude, saaie dag vergeten. Het geroezemoes van de bezoekers, het geklingel van bierglazen in de spoelbak, alles droeg bij aan een ontspannen avondje, allemaal dankzij het gesprekje met deze getalenteerde muzikant.

Ik hoop nog veel van dit soort gesprekjes te hebben. Tot ziens bij het Vrijdagmiddagcafé!

Alec Timmerman is deel van Arkacia, muziekliefhebber en amateurmuzikant